Новини

НАВРЪХ БЛАГОВЕЩЕНИЕ възстановиха трафика на товари и пътници в междугарието Твърдица – Шивачево

В рамките на 10 дни, „Транспортно строителство и възстановяване“ ЕАД (ТСВ ЕАД) възстанови разрушеният железния път в междугарието Твърдица – Шивачево - от км 257+250 до 260+650, част от 3-та главна жп линия София – Карлово – Бургас.


На 12 март 2021 г. в 17.05 ч. участък от 3400 м железен път в междугарието бе сериозно разрушен от дерайлирала вагонна товарна композиция, превозваща пясък. 

В деня след аварията, представители на Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт - извършиха инспекция за установяване на причините за произшествието.  

Управителят на железопътната инфраструктура в България - Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ), сформира работна група и възложи пряко на „Транспортно строителство и възстановяване“ ЕАД, държавно дружество работило по редица възстановителни мероприятия след подобни аварии през годините, да създаде организация за незабавно стартиране на дейностите по възстановяване на щетите.  


На сформирания от генералния директор на НКЖИ – инж. Красимир Папукчийски щаб, на който присъстваха служители и специалисти от подразделенията на двете дружества в гр. Пловдив, се поставиха  неотложните задачи за изпълнение.

 Техниката на ТСВ ЕАД, с която се работи по възстановяването, бе:


     -         3 бр. – Пътеполагащ кран УК 25 18;

-         3 бр. МПД;

-         3 бр. дизелови локомотиви;

-        2 бр. Траверсоподбивна машина;

-        Баластопланираща машина;

-        51 бр. К- вагони (платформени)

-        Автогрейдер;

-        Комбиниран багер;

-        Лека жп механизация;

-       Пътно-строителна техника и дрПри непрекъснат режим на работа в тежки метеорологични условия – дъжд, снеговалежи и минусови температури, бяха изпълнени следните дейности:

     - механизиран демонтаж на разрушения железен път;

- транспорт на нов железен път от гара Стражица;

- полагане на нов железен път;

- планиране и нивелации на железния път и др.

Въпреки напрегнатия режим на работа, при създадена оптимална организация специалистите на ТСВ ЕАД и НК„ЖИ“ извършиха всички необходими мероприятия, като на 25.03.2021 г. – предсрочно, трафика бе възстановен.

 Работата на екипите продължава със строително-монтажни дейности за възстановяването на проектната скорост в междугарието.